Meld deg på nyhetsbrevet og få med deg hva som skjer i Pedersgata

Pedersgata 40: Patronhylser mellom etasjene og diamantmafia

Historien om husene i Pedersgata er samlet i en periode på ca. 15 år av Lisa Thelin Knutsen. Dette er utdrag fra hennes samlinger som du vil finne i sin helhet på nettsiden Pedersgaten.org

Byggeår: Omkring 1875. Revet og gjenoppført i 1939.

Folk i huset – huseier og beboer Steinar Meling forteller

“Bygget som vi ser i dag ble oppført i 1939 av doktor Carl Johan Oftedahl. Det ble da revet et gammelt hus som sto her på hjørnet, og Oftedahl bygget boligen sin hvor han i første etasje fikk sitt doktorkontor.

Oftedahl var en av de 11 fra Rogaland som ble henrettet av tyskerne under krigen. Han var motstandsmann.

Jeg har funnet patronhylser mellom etasjene gjemt på veldig utilgjengelig plass som jeg mener stammer fra krigens dager.

Steinar Meling, huseier, beboer – og restauratør av Pedersgata 40

Bygget ble tegnet av arkitekt Ludvig Imsland i 1939, og det var samme arkitekt som tidlig på 60-tallet endret fasaden mot Pedersgata til forretningslokale. Det skulle være lokale for elektronikkbedriften Autronica.

På 90-tallet gikk bygget gjennom en ny endring hvor butikksfasaden ble murt igjen og nye vinduer ble satt inn. I tillegg ble det bygget en ekstra etasje.

I 2020 da jeg tok over, endret jeg huset tilbake til 60-tallets stil med butikksvindu. I tillegg endret jeg toppetasjen da jeg ikke syntes denne sto i stil med resten av arkitekturen – nå er det et mer stramt og funksjonalistisk uttrykk i Ludvig Imsland sin ånd.

Jeg brukte selv et halvt år på heltid med å jobbe med huset, og har i det hele tatt jobbet mye nå de siste to årene. Og nå er det ferdig.

I dag er det 6 nasjonaliteter som bor i huset; fra Somalia, Kamerun, Tyrkia, Jemen, Kina og meg selv fra Norge”.

Ps. Her er en liten artig historie om en internasjonal diamantmafia som bodde i Pedersgata 40. Les mer om Pink Panter-ligaen i Aftenbladets nettartikkel (krever abonnement) .

Pedersgata 40 i Aftenbladet

Aftenbladet 1941.

1936: Det er slike gutter Livredningselskapet setter pris på.

Aftenbladet 1936.

Næringsvirksomheter i Pedersgata 40

1937-1946: Kolonial og meieriutsalg.

1940-1952: Legepraksis.

1958-1969: Elektrisk forretning/skipsradio.

Opplysningene her er med forbehold for eventuelle feil og mangler. De er hentet fra internettet fra både dokumenterte og ikke-dokumenterte kilder, og de må derfor tas med “ei klyba salt”.

Pedersgata 40 i dagLes mer
W FrisørBesøk pedersgaten.org